Verseddé kottázod a rügyfakadás muzsikáját.

Táncos talpad alá kócos szél hegedül.

4.

2016/06/12. - írta: Szívállásjelentés

Vannak helyek, ahol Isten jelenléte nagyon is érezhető. Erősen ott van, a maga megfoghatatlan, mégis olyan teljes módján. Nem kell hozzá tömjénfüst, sem szenteltvíz, és nem kell hozzá az oltáriszentség felemelésekor a csengettyűk hangja sem. Leginkább a chartres-i katedrális titokzatos kék rózsaablakain beszűrődő napfényben látni és érezni meg az Istent. Érezni, hogy ott van, hogy jelen van, és az ember egyszerre érzi magát nagyon kicsinek a hatalmas boltívek alatt, és egyszerre érzi magát erősnek és egy fontos fogaskeréknek valami nagy és isteni egészben.

Igazán csak a Tejó torkolata fölött, a régi katedrálisban, a kilencszázéves falak közötti időtlen térben érti meg az ember, hogy porból vétetett és porrá lesz, és hogy ebben az isteni körforgásban ez a por nem más, mint a csillagok pora. A középkori boltívek alatt megérti, hogy az emberi test porának atomjai éppen úgy tizenhárom milliárd évesek, mint a végtelen űrben csavargó üstökösök csóvájának pora, mint a homok a Tejó torkolatában, Cascais napsütötte strandjain, vagy mint a kilencszázéves katedrális hatalmas kövei közül pergő habarcs málló homokszemei. A Szent Jeromos katedrálisban, Vasco da Gama sírja mellett megérti azt is, hogy a megtett út hossza mennyire relatív. Az Igreja do Carmo romos falai között pedig, ahol a gótikus boltívek, mint a csontváz fehér bordái olyan valószerűtlenül ívelnek téren és korokon át, dacolva a pusztító idővel és az örök gravitációval, olyan büszkén és merészen, szinte lebegve a csupasz ég alatt, megérti az ember, hogy mennyire múlékony az élet, hogy stroboszkópként felvillanó képek sűrű füzére csupán a történelem, és hogy múlandó benne minden egyes ember. De megérti azt is, hogy a haláltól sem kell félni. Mert a test is csak kósza porrá lesz megint, csak egy apró darabja lesz a Föld nevű égitestnek, nem egészen nyolc és fél percnyire a Naptól, valahol a Tejút pereméhez közel, és az atomjai kóbor csillagporként száguldanak tovább még hosszú évmilliárdokon át a világegyetem végtelen pályáin.

Vannak helyek, ahol Isten jelenléte erős és átható. Ahol az ember ezt a jelenlétet érezve óhatatlanul is elmormol egy imát. Titokban persze, hogy a sok turista ne lássa, hogy ő itt és most tényleg magába fordul egy darabidőre, még ha pillanatokra is csupán, keresztet is csak gondolatban vet, amíg nézelődik, mint bárki más, turista módjára bámulja a freskókat és az oldalkápolnák rejtelmes oltárait, de közben a rózsaablakon beszűrődő fény oszlopait figyelve elhadarja fejben a Miatyánkot.

Címkék: gravitációs
Szólj hozzá!

3.

2016/06/11. - írta: Szívállásjelentés

Apropó, a Föld és az ő tengelye, meg persze a newtoni gravitáció… Gyermekkorom egyik megfejthetetlen talánya volt a dunántúli kisváros evangélikus temploma mellett, az egyik öreg fenyőfa törzsén az a nem túl nagy, fehér fém tábla, amelyen öles, fekete, kapitális betűkkel az állt: GRAVITÁCIÓS ALAPPONT – A MAGYAR ÁLLAMI EÖTVÖS LORÁND GEOFI-ZIKAI INTÉZET TULAJDONA. Alatta pedig a piros betűs figyelmeztetés – így, felkiáltójel-lel – arról, hogy A PONT MEGRONGÁLÁSÁT A TÖRVÉNY BÜNTETI! Éreztem, vagy inkább egy gyermek izgatottságával, szívdobogva tudtam, hogy valami fontos és veszélyes hely lehet ez, ahol talán a legerősebb a gravitáció, ahol igazán két lábbal és biztosan állhat a lábán az ember, de amit ha egyszer megrongál valaki, akkor a Föld fog sarkából kidőlni.

Geofizika meg gravitáció – micsoda varázsszavak voltak ezek akkoriban, bő harminc évvel ezelőtt annak a nyolc-tízéves kissrácnak, aki voltam! Nemerét és Vernét már olvastam akkoriban, és talán hozzávetőlegesen azt is tudtam – persze szigorúan Newton ismerete nélkül még –, hogy mi fán terem a gravitáció, és úgy képzeltem, hogy tudós bácsik itt, egy pontban lefúrnak, egyenesen és egészen a Föld közepéig, leeresztenek egy igen hosszú pálcát, és megmérnek valamit, valami nagyon fontosat. Hányszor jártam körbe azt a fenyőfát, földre szegezett tekintettel, keresve a Föld középpontjáig hatoló, tudós pálca végét, de legalábbis a lyukat, ahol – ha jól figyel az ember – talán le lehet pillantani a mélybe, a sűrűbe, a Föld közepébe, a gravitációs tudományba. Azt reméltem, hogy talán látni is odalent a narancsszínben ragyogó magmát.

Aztán néhány év múlva rájöttem, hogy hiába is keresem azt a pálcát, és hiába próbálom kifürkészni a lyukat, ahol egészen a Föld közepéig látni, nincs és soha nem is volt ilyen. És már azt sem értettem, hogy egyáltalán mit jelent és hol is van maga a pont, ami itt, a templom oldalában a geofizikai intézet tulajdona, és amit megrongálni olyan nagyon tilos. Hogy ez a táblával megjelölt fenyőfát jelenti csak, vagy közvetlenül a fa fenyőtüskék borította tövét, a templom körüli néhány négyzetmétert, vagy csupán magát a figyelmeztető táblát – ma sem tudnám megmondani. Legfeljebb mosolygok azon, hogy a fizikusok, akik ezt a táblát annak idején kiszögeltették oda, a fenyőfa törzsére, igazán tudhatták volna, hogy a pontnak, mint olyannak nincs kiterjedése, nincs se széle, se hossza, hogy a pont valójában kisebb, mint a tű hegye, kisebb, mint az atommag körül kódorgó elektron, és hogy a pont méretét tekintve nem, csupán a helyét illetően leírható. Aminek viszont nincs kiterjedése, tehát nincs megfogható, fizikai valója, és csak elméletben létezik, azt – valljuk be – elég nehéz lenne megrongálni…

Ma már nem állnak ott ezek a régi, nagy fák, a helyükön szépen nyírt bukszusok zöldellnek, és a templom, és körülötte a város is mintha összement volna az időben. Az egykor hatalmasnak és várszerűnek tűnő épületet a kapuja felett a felirattal, hogy Erős vár a mi Istenünk, ma legfeljebb egy nagyobbacska kápolnának látom. Pedig egykor a várfalakat is kerestem a templom körül, de legalább romokat vagy csak nyomokat arra, hogy egykor tényleg vár állott itt. Még ha nem is nagy, de legalább igazi, erős vár, ahogyan a felirat mondta a templom kapuja fölött.

Nem lettek meg a romok, és nem volt nyoma sem a várnak. És Istent is csak jóval később és máshol találtam meg.

Címkék: gravitációs
Szólj hozzá!

2.

2016/06/10. - írta: Szívállásjelentés

Messzire kell jönni ahhoz, hogy az ember kellő távolságból tudjon tekinteni magára. És valahol haza is kell érkezni ahhoz, hogy meglegyen egyfajta bizonyosság, a két lábbal a földön állás bizonyossága, az érzés, hogy a Föld éppen olyan határozottsággal és éppen akkora erővel nyomja az ember talpát, mint amennyivel ő maga nyomja lefelé a Földet. Egyfajta biztonságot és realitásérzéket ad ez a tudat: a hazaérkezés és a két lábon állás tudata, és a sejtés, hogy míg az ember Lisszabonban, a Tejó partján, a Praça do Comérción áll, közvetlenül a reformátor I. József lovas szobra alatt – vagy történetesen Botykapeterden, az apró templom barna kapuját támasztva –, addig a túloldalon, az új-zélandi Aucklandben, az Albert park szökőkútja mellett, fagylaltot nyalva egy hozzá hasonló súlyú embertársa nyomja a talpával azonos erővel, ám éppen ellentétes irányba a Földet. És ez a rendszer ettől van valami különös, véletlen egyensúlyban. Persze elgondolkodtató, hogy vajon ha mind a 7 milliárd 391 millió ember nagyjából egy szűk helyen, mondjuk Ausztráliában állna össze egy gigantikus műholdas csoportkép erejéig, szorosan egymás mellett, akkor a súlyuk keltette, irdatlan erővel vajon ki tudnák-e lendíteni a Földet a tengelyéből…

Címkék: gravitációs
Szólj hozzá!

1.

2016/06/10. - írta: Szívállásjelentés

A repülőgép éles bal kanyarral fordult rá a városra. Északról még kimerészkedett a víz fölé, így az óceán felől érkezett. Balra lent az Április 25-dike híd, a hatalmas, vörös acélszerkezet ível át a Tejó felett, két pillére közt kaput nyitva az Atlanti-óceánra. Nyugatabbra, innen sokkal nyugatabbra, egy másik öbölben egy formájában, színében és méretében is nagyon hasonló híd egy másik óceánra nyílik. Furcsa deja-vu.

A gép lassan befejezte a kanyarodást, és érezhetően ereszkedni kezdett. A fülében és a gyomrában is érzi az ember a gyors süllyedést, és vele a megérkezés izgalmát. Alattunk, előttünk a város, a hátunk mögött pedig végtelen hosszan elnyúlva az Atlanti-óceán. Jobbra lent, egyre közelebb az udvarán ezüstlő olajfáival a Szent György-vár, és már látszik vaskos falaival a régi katedrális is, talán a legöregebbek egyike a vén Európában. Lassan ezeréves a székesegyház, ahol a boltívek és a hatalmas márványkövek alatt lovagok és lovagkirályok fáradt csontjai porladnak. Az öles falak között imákat sóhajtottak már jóval azelőtt is, hogy a kíváncsiak és a bátrak, Diaz Bertalan és Vasco da Gama kihajóztak innen, csak mert kerestek valamit, és mert nem hagyta nyugodni őket egy makacs gondolat, hogy talán vezethet út a tengeren át is Indiába.

Előttünk és alattunk a hét dombra épült város, amelyet – úgy tartják – az emberi történelem legnagyobb vándora és csavargója, Odüsszeusz alapított egykoron. A legnyugatibb város, egykor a világ legnagyobb és leggazdagabb birodalmának központja, a maga mediterrán rendezetlenségével, a szűk utcákon, az azulejo csempékkel borított házak közt kanyargó, régi 28-as villamossal, a Rossio tér fekete-fehér díszkövezetével és galambok lepte szökőkútjaival, a parkokkal, a virágzó narancsfákkal és a Szabadság sugárút, az Avenida da Liberdade zöld tengelyével.

Egy éles bal kanyar után Nyugat felől, a végtelen óceán felől érkezik a repülőgép. Hazaérkezés ez is, mint egykor a felfedezőké, a hét tenger csavargóié, akik bármerről érkeztek is meg, mindig Nyugatról hajóztak be Lisszabon dokkjaiba.

Címkék: gravitációs
Szólj hozzá!

Categoricus imperativus

2016/06/10. - írta: Szívállásjelentés

Földbe kapaszkodnak gyökerükkel a régi diófák,
korhadt ágaikon szomorúan az angyalok ülnek,
ők játsszák, oly tisztán hallod a szép hegedűszót.
Hallgass bent a magányos, bús gordonka szavára!

Halld, hogy sírnak a sínek a villamosok kerekétől,
és a sziget százéves gesztenyefái zenélnek!
Zongora hangja – Chopin – mit a fák a tenyérlevelükkel
játszanak este, mikor már őszbe borulnak a lombok.

Verseddé kottázzad a rügyfakadás muzsikáját,
s mások is úgy hallgathassák meg az égi zenéket,
mint te, s mint ahogyan bent szíved húrjai zengnek.
Írj, s kottázd le a dallamokat, csakis ennyi a dolgod!

S mert magyar író vagy, tudod azt, felelős vagy a nyelvért.
Nincs már más erkölcsi parancs: te csak írj, amíg írhatsz!
S pontosan írni: e szép categoricus imperativus,
ennyi az író szép, belső erkölcsi parancsa.

Szépen s pontosan írni: e kényszerü, szép felelősség.
Mindig tudnod kell, mikor és hova tedd ki a vesszőt,
s hogy szerkeszd pontossá mondataid. Hamisan szól
pongyola módra megírt mondatban a bús hegedűszó...

(A verset ezüst babérkoszorúval és az Aquincumi Múzeum különdíjával jutalmazta a XIX. Aquincumi Költőverseny szakmai zsűrije.)

Címkék: vers
Szólj hozzá!

Kékítő

2016/06/10. - írta: Szívállásjelentés

Tudod, nagyon sok árnyalata van a kéknek. Van az a páráskék – én csak így hívom –, a március közepi reggeleken a hegyekre ülő égbolt kékje, olyan, mint a nagyapáméknál az a tengerkő, azt hiszem, így nevezték gyerekkoromban. Egy nagy, vagy legalábbis akkor nagynak tűnő kristály vagy a csuda tudja, honnan jött és miféle kő volt az, de tényleg mintha a tenger lett volna belezárva, és valami különös végtelen, már amennyire a végtelen egyáltalán bezárható, pláne egy kőbe, még ha olyan megfoghatatlanul végtelenkék is.
Van ez a páráskék, ami szinte lebeg a március közepi kora délelőttön a Bükk és a Mátra szelíd, nagy hegyei felett, ott, ahol – messzire látszik – magasan, a fák tövében még megmaradt a hó. Sápadtak ilyenkor az erdős hegyoldalak, sápadt a tóparti nádas és a vasúti töltések oldala is, és persze sápadt ez a kék is, de már élet van benne, az bizonyos.
És ott van a chartres-i kék, a katedrális hatszáz éves rózsaablakainak kékje, a legtitokzatosabb kékek egyike, amelynek titkát a székesegyház árnyékában élő, üvegkészítő családok generációi őrzik. Az ég kékje ez is, de máshogyan az égé: a felsőbb szféráké. Az isteni kék ez, de legalábbis az angyaloké. Az áhítat kékje, azt hiszem – bár még csak hit sem kell, hogy érezze és tudja az ember, amikor a napfény átszivárog e kéken, mintha csak megfestené a katedrális tömjénes levegőjét, hogy a rózsaablakok chartres-i kékjén át figyelmesen néznek az angyalok.
És ott van Lisszabon egének kékje, ami messze az óceán fölé nyúlik, és érezni benne a végtelent. Állni Cabo da Roca sziklái fölött, ahonnan már tényleg nincs tovább, csak az ég és a víz kékje, ahogyan egymást tükrözik, vagy még inkább mintha egyetlen kék anyag lenne a földi és az égi óceán. Lisszabon egének kékje alatt az ember egy gondosan berendezett üveggolyóban érzi magát, katedrálisokkal és kanyargós, régi utcákkal, százéves villamosokkal, virágzó narancsfákkal és a történelem köveivel együtt, apró makettként az istenek játékában.

Címkék: próza
Szólj hozzá!

Állandó Te vagy itt…

2016/06/10. - írta: Szívállásjelentés

Éjszaka van, nagy a csend, odakint az eső esik éppen,
és szomorú az idő, fúj az az északi szél.
Hallom az ablakpárkányon kopogó ütemében
hulló őszi esőt: halk nesze róla beszél.

Ott, valahol keleten már századok óta vigyázzák
s rejtik ölükbe a vén, apró templomokat
mind a hegyek, melyeken most fák dús ágai rázzák
zörgetik őszbe borult, színes lombjaikat.

Ott élsz, látod az állandóság ősi mikéntjét.
Épp ilyen ősi, örök Érted bennem a tűz.
Állandó Te vagy itt az időben, a Hold puha fényét
érzem: ölel, s ez a fény mindig öled fele űz.

Címkék: vers
Szólj hozzá!

Tenger

2016/06/10. - írta: Szívállásjelentés

Egyszer láttam már az éjszakai tengert. Holdatlan, felhős éjszaka volt, éppen ezért az érzékelésnek ez az igéje nem fedi pontosan a megtapasztalást. Hallottam inkább a tengert és tudtam, éreztem, hogy ott van. A távolban, elvétve egy-egy hajó fénye látszott csak, mint apró, fényes bogarak.
Nem, egyáltalán nem olyan volt, mint a csillagos égbolt, mert ha a csillagokra néz az ember, van viszonyítási pontja, és fogódzót jelent az érzés, hogy a két talpát éppen a súlyával egyenlő mértékben nyomja a Föld. A csillagos éjszakában is ott van a végtelen, de még sincs elveszve benne az ember, mert mindig van mihez viszonyítani. Az égbolt valahol olyan ismerős, néhány csillagképet is tudni tán, és érezni lehet a fent és a lent biztonságot adó bizonyosságát.
De a tenger, az más. A tenger félelmes. Holdtalan éjszakán hallja az ember azt az állandó morajlást, és tudja, érzi, az idegeiben valami különös félelemmel és bizonytalansággal érzi, hogy a tenger ott van, mindenütt. Érzi az irdatlan távolságot és a víz irdatlan súlyát, és tudja, hogy a mélyben kalózok csontvázait és ismeretlen, nagy és szörnyű állatokat rejt a víz.
Az éjszakai tenger partján nincs fent és lent, nincs előre és hátra. Égtájak sincsenek, és a parton állva is körbevesz a félelmes mélység. Az éjszakai tenger fekete, nagy és ismeretlen közeg, tele félelemmel és valami rettentő bizonytalansággal.

Címkék: próza
Szólj hozzá!

Szeptember

2016/06/09. - írta: Szívállásjelentés

Minden keserű a szívre kérgesül.
Reggel az utcák aszfaltja elvakít.
Az őszi kertekben lehajtott fejjel
napraforgó hullatja szirmait.

A szél a lebbenő szoknyáknak feszül,
míg kéregetve járják a piactereket
égnek tárt, apró tenyerükkel
a szurtos képű cigánygyerekek.

A szél a lebbenő szoknyáknak feszül.
Minden keserű a szívre kérgesül.

Címkék: vers
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása