Verseddé kottázod a rügyfakadás muzsikáját.

Táncos talpad alá kócos szél hegedül.

Idén egy eclogával Aquincumban

2021/09/25. - írta: Szívállásjelentés

img20210925115855.jpgTöbbek között Morgan Freeman, Christopher Lloyd és Denzel Washington hangján - na jó, magyar hangján - hallhatta a XXIV. Aquincumi Költőverseny döntőjének közönsége MMXXI. ecloga című versemet szombaton Budapesten, az Aquincumi Múzeumban. A hexameterekben megírt verset Papp János, Papp Dániel és Kálid Artúr színművészek tolmácsolták a közönségnek.

Az idei verseny hívószava a nem túl vidám MORBUS EPIDEMICUS (magyarul halálos kór) volt, ehhez kapcsolódóan vártak klasszikus versformában írt műveket a szervezők: az Aquincumi Múzeum, a Magyar Írószövetség és a Pannon Művészet Alapítvány. A szeptember 25-i döntőbe a beérkezett 62 pályamű közül végül - az előzsűri döntése alapján - 21 vers jutott, ezeket adta elő a Papp János, Papp Dániel és Kálid Artúr színészhármas.

Tekintettel arra, hogy a pályaművem az ecloga hagyományosan párbeszédes versformájából eredően háromszereplős volt, így a verset a három nagyszerű színész közös előadásában - Papp János (narrátor), Papp Dániel (Timóteusz), Kálid Artúr (Költő) - hallhatta a döntő közönsége:

Bár idén díjat nem nyert a versem, az magában nem csupán megtisztelő, de fődíjas élmény, ha ilyen nagyszerű orgánumú színészektől hallhatom vissza a soraimat!

Az aquincumi költőversenyek történetében immár hagyomány, hogy amíg a zsűri tanácskozik, helyszíni epigrammaíró versenyen mérik össze tudásukat a költők. Az idei, helyszíni epigrammaverseny hívószava a SZÉLKAKAS volt, erre egy klasszikus, disztichon versformában megírt epigrammával pályáztam:

Furcsa e kor, ez a harminc év, ez a szélkakas-éra.
Szédült ringlispíl néhány képviselő...

Az epigrammát Kálid Artúr színművész mondta el a döntőben. Bár végül nem ez a vers nyert, de igen szép számú szavazatot kapott a helyszíni közönség soraiból.

Az idei aquincumi döntős MMXXI. ecloga ide kattintva olvasható.

Címkék: aktuális
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szivallasjelentes.blog.hu/api/trackback/id/tr6416700246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása