Verseddé kottázod a rügyfakadás muzsikáját.

Táncos talpad alá kócos szél hegedül.

Hexametert dobol ujjával...

2018/08/19. - írta: Szívállásjelentés

hexametert_borito.jpgKivétel nélkül csak időmértékes verseket – csupa hexametert és disztichont – talál az olvasó Nagy Gábor Miklós (1975) harmadik kötetében. Néhol Krúdy gordonkájának édes-bús hangjai, másutt Chopin szomorú zongorajátéka hatja át e verseket, olykor pedig Márai európai és polgári világlátása köszön vissza e sorokból. De e kötet minden verse a maga formaiságával bizonyítja, hogy a magyar hexameter nem valami archaikus versforma, a ma olvasói számára már alig érthető, vastagon poros, elfeledett verssorokkal. És hogy az időmértékes verselés igenis lehet egy élő és ösztönös, a mai olvasó számára is izgalmas és szórakoztató játék.

"Azt gondolná az ember, hogy időmértékes verset írni amolyan matekozás, ahol folyamatosan számolni kell, meg méricskélni a verslábak hosszát, és ösztönös, belülről jövő, ihletett írás helyett mértani pontossággal kell megszerkeszteni a verssorokat. Pedig sokkal inkább valamiféle ihletett kirakósdi ez, ösztönös játék, semmint versmérnöki munka" – fogalmaz ezzel kapcsolatban a szerző.

Ennek a játéknak, ennek a kirakósdinak egyfajta lenyomata ez a kis könyv.

A Heametert dobol ujjával... című kötet megvásárolható a Líra webáruházában, a Bookline-on, a Libri webáruházában és országszerte mintegy húsz könyvesboltjában, kapható a Little Litea Budai Krónika könyvesboltban, valamint – igény esetén dedikáltan – megrendelhető a szerzőtől a perpetielbt@gmail.com e-mail-címen.

Nagy Gábor Miklós (1975) közgazdász, újságíró, szerkesztő, kommunikációs szakember, a Magyar Közgazdasági Társaság titkárságvezetője. Verseit, írásait az elmúlt években többek között a Néző • Pont, az Ezredvég és a Magyar Napló folyóirat közölte. Eddig két önálló kötete jelent meg: a Szívállásjelentés 2016-ban és a Gravitációs alappontok 2018-ban – mindkettő saját kiadásban. Időmértékes, hexameterekben írott versét a XIX. Aquincumi Költőverseny zsűrije ezüst babérkoszorúval jutalmazta.

A szerző további versei, írásai megtalálhatók a http://szivallasjelentes.blog.hu oldalon. Nagy Gábor Miklós korábbi köteteiről bővebben itt (pdf).

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szivallasjelentes.blog.hu/api/trackback/id/tr3414190043
süti beállítások módosítása