Verseddé kottázod a rügyfakadás muzsikáját.

Táncos talpad alá kócos szél hegedül.

Szívállásjelentés

2016/06/09. - írta: Szívállásjelentés

tree-450815_1280.jpgEgy nem is túl nagy, nem is túl kicsike, amolyan egészen átlagos méretű, pirossal festett szív virított, vagy a házmester asszony szavaival élve: éktelenkedett szerdára virradóra a körút egyik bérházának két utcafrontra néző, földszinti ablaka között, az alig néhány hete újrafestett, galambszürke házfalon. Zsörtölődött is özvegy Kiss Áronné, hogy bezzeg az ő idejében nem lett volna bátorságuk hasonló csínytevésre a fiataloknak, és különben is, boldogult ura – aki a ház régi lakóinak pletykái szerint három évvel ezelőtt, egy másfélszobás, udvarra nyíló földszinti lakást és feleségét hátrahagyva, negyvenkét évi házasság után a szó szoros értelmében jobb létre szenderült – alaposan móresre tanította volna ezeket a suhancokat.

Morgolódva bár, de özvegy Kiss Áronné vízzel teli vödröt és súrolókefét vett a kezébe, és reggel fél nyolckor nekilátott eltávolítani a mintegy ötven centiméter átmérőjű szívet. Azaz csak eltávolította volna, mert láss csudát, nem tudni miféle különös festékkel pingálták azt oda a két ablak közé, a sikálástól csak még élénkebb színű lett, kora délutánra vérvörösben pompázott, sötétedésre pedig, mire özvegy Kiss Áronné hosszas és megfeszített harc után végleg letett arról, hogy megmásítsa a megmásíthatatlant, már egyenesen világított bele az éjszakába. A ház lakói mind a csodájára jártak, és hosszas találgatásba kezdtek, hogy kit is takarhatnak a szívben olvasható, titokzatos kezdőbetűk.
Csütörtök reggelre az utca minden egyes házának falán szív virított, és valakik hol kisebb, hol nagyobb, nyíllal átlőtt vagy csak szimpla, esetenként mindenféle rejtélyes monogramokkal ellátott szíveket véstek a közeli park vén fáinak törzsébe és a köztéri padokba is. A környék önkormányzati képviselője, aki egyébként civilben nyugdíjas órásmester, a testületi ülésen, napirend előtti felszólalásában adott hangot azon véleményének, hogy szigorúbban kellene büntetni az engedély nélküli falfirkák készítőit, és egyébként is hatékonyabban kellene fellépni az ilyen káros és a városképre nézve veszélyes cselekmények elkövetőivel szemben.

Az illetékes után kutatott péntek reggeli számának címlapján és kommentárjában a Megyei Hírlap. A cikkek között összeállítás volt olvasható a falfirkák, vagy ahogy nyugaton nevezik őket: a graffitik történetéről, s a helyi néprajzi múzeum kutatójával villáminterjút is készített a lap munkatársa a szív mint néprajzi motívum és ősi szimbólum mibenlétéről. Ekkorra már városszerte szívek díszítették a házak falait, a helyi járatú buszokat, a trolikat és a villamosokat, s bizonyos alantas szándékú egyének a Városalapító hatméteres szobrát sem kímélték, nem csupán szívet rajzoltak a bronzatya márvány talapzatára, de egy merész vállalkozó szív alakú, piros léggömböt kötött az Alapító kinyújtott jobb kezének csuklójára. A léggömböt még délelőtt, nem sokkal tizenegy után a helyszínre kivonult tűzoltók távolították el egy daruskocsi segítségével.

A járványként terjedő szívmizéria volt a témája a személyeskedésektől sem mentes, forró hangulatú, éjszakába nyúló önkormányzati képviselőtestületi ülésnek. Az ellenzék prominens képviselői a koalíciót és személyesen Dr. Váróczy Eugén polgármestert tették felelőssé a történtekért, egyes bekiabálók pedig egyenesen a város vezetőjének a lemondását követelték, mondván, hogy az nem képes úrrá lenni a rendkívüli helyzeten. A testület végül nyolcmillió forint rendkívüli támogatást szavazott meg a részben önkormányzati tulajdonú Városvédő és Parkfelügyelő Részvénytársaságnak a köztéri szívek mielőbbi eltávolítására.

Szombaton kora délutánra rendkívüli kormányülést hívtak össze, és készültségbe helyezték a hadsereget, ugyanis a hétvége országszerte szívinvázióval köszöntött be, és reggel szív alakú felhők piroslottak a kelő nap fényében szerte a horizonton. A parlament előtti téren az országgyűlés elnökének rendeletére félárbocra eresztették az országzászlót, mondván: az már mégsem járja, hogy az immár szívvel kivarrt nemzeti lobogó ország-világ szeme láttára csak úgy szabadon loboghasson.

Kamarássy Tibor pénzügyminiszter javaslatára tárcaközi ad-hoc válságbizottság alakult a probléma kezelésére. A pénzügyi tárca vezetője a televízió esti élő kerekasztal-beszélgetése során azon félelmének adott hangot, hogy a szív alakú hamutartók, léggömbök, kispárnák, csokoládék és bonbonok iránt megugrott kereslet az árszínvonal általános emelkedéséhez, az infláció megugrásához vezethet. Az adóhivatal elnöke ugyanakkor rendkívüli különadó kivetését javasolta a szív alakú fogyasztási cikkekre, mondván, hogy a megnövekedett vásárlási hajlandóság hatására akár még a költségvetés éves hiányát is behozhatja a szívadó.

A televízió adását többször megszakították, és félóránként rendkívüli hírösszeállítást sugároztak, a rádióban pedig negyed kettőkor időjárás- és szívállásjelentést olvastak fel. Az ország néhány észak-keleti megyéjében állítólag olyan járvány ütötte fel a fejét, amelynek tüneteként a heves szívdobogáson és a koncentrációképesség elvesztésén túl a testfelület különböző pontjain kialakuló, szív alakú kiütések jelentkeznek. A járvány létét az Országos Járványügyi Főigazgatóság illetékese egyelőre nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

A televízió vasárnap reggeli hírműsorában a meteorológiai szolgálat munkatársa bejelentette, hogy a három hétre szóló országos előrejelzések szerint hideg idő, éjszakai fagy már nem várható, és hogy nagy valószínűséggel immár végérvényesen és visszafordíthatatlanul kitavaszodott.

Címkék: próza
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szivallasjelentes.blog.hu/api/trackback/id/tr158795574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása