Verseddé kottázod a rügyfakadás muzsikáját.

Táncos talpad alá kócos szél hegedül.

Birtokba vett örökség - recenzió az Óbudai Anzikszban

2019/02/07. - írta: Szívállásjelentés

anziksz_borito.jpgSzívet melengető, terjedelmes kritikát közölt Hexametert dobol ujjával... című verseskötetemről a negyedévente megjelenő Óbudai Anziksz legfrissebb, 2018/19 téli száma. Gyimesi László Gábor Andor-díjas költő Birtokba vett örökség című írásában Óbuda gazdag kulturális és irodalmi hagyományainak sorába helyezi el a kötetet.

Néhány részlet Gyimesi László írásából:
"Nagy Gábor Miklós új kötete maga is egy (összetett) bizonyíték az élő forma érvényességére. (...) Semmi póz, semmi nagyképű forma-fitogtatás. Életet hordoznak, sőt: újfajta életet teremtenek ezek a költemények. Elég finnyás vagyok, ha antik formákról van szó, Nagy Gábor Miklós munkája azonban lenyűgözött. Könyvében nincs rossz, sőt, fogalmazzak pontosabban: nincs töltelék-vers, minden darabja mester-remek. Categoricus imperativus című, ars poetica igényű költeménye a huszonegyedik század költészetére érvényes ön- és közkalauz, könnyedebb versei a hétköznapok örömeit idézik és erősítik (Két könnyű disztichon, Régi gyökér), vagy összhangot teremtenek az esti ejtőzés és a nagy irodalom sorskérdései között (Kor, bor, irodalom). (...) A könyvet záró Kalendárium című ciklus tizenkét négysoros verset tartalmaz, tizenkét apró remeklést, amiknek a naptár csak virtuális keretet biztosított, hiszen tizenkét autonóm, önmagában is megálló vers sorakozik egymás után; a természet ciklusaira rímelő emberi sors-nyomatok lírai dokumentumai mind, egyik jobb, mint a másik (...) Mindig öröm új, avatott poétát köszönteni. Nagy Gábor Miklós köszöntése feltétlenül ebbe a sorba tartozik. (...) A legjobbak nyújthatják felé kezüket - befogadó gratulációra."

A teljes könyvkritika ide kattintva olvasható (pdf), itt pedig online elérhető az Óbudai Anziksz honlapján.

Az Óbudai Anziksz ezeken a helyeken beszerezhető.

Címkék: aktuális
Szólj hozzá!

Réges-régi El(ő)mozdulások

2019/02/06. - írta: Szívállásjelentés

elmozdulasok.jpgEgy réges-régi cikk akadt a kezembe, huszonegy évvel ezelőttről, az egykori Napi Magyarország 1998. május 30-i számából egy antológiáról, amelyet Elmozdulások - Fiatal hajdú-bihari írók, költők antológiája címmel jelentetett meg a Felsőmagyarország Kiadó. A vékony kis könyvben, ami talán 400 példányban jelent meg, olyan szerzők szerepeltek, akiknek a verseit és írásait viszonylagos rendszerességgel közölte a Hajdú-bihari Napló Vasárnap című, hétvégi melléklete, Tóth Dénes Árpád szerkesztésében, és Bényei József szigorú lektorálása mellett...

Előmozdulások (sic!) Ez a címe annak az antológiának, amely a Felsőmagyarországi Kiadó gondozásában a minap jelent meg. A kötet tizenegy hajdú-bihari alkotó verseit és prózai írásait tartalmazza. A szerzők többségét az fűzi össze, hogy rendszeresen publikálnak a Hajdú-bihari Napló irodalmi rovatában. A könyv annak tanújele, hogy a megyei napilap körül kialakult egy szellemi-irodalmi műhely, amelynek tagjait érdemes a nyilvánosságnak együtt bemutatni. íme, a szerzők: Mikó Sándor, Csutak Zoltán, Lövei Sándor, Pólik József, Prekáczkó Agnes, Nagy Attila Károly, Nagy Gábor Miklós, N. Szabó Imre, Szikszay Tamás, Szőke Kálmán és Szűcs Csaba.

Tovább
Címkék: aktuális
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása