Verseddé kottázod a rügyfakadás muzsikáját.

Táncos talpad alá kócos szél hegedül.

Recenzió a Gravitációs alappontokról

2018/03/26. - írta: Szívállásjelentés

Egy kedves méltatás Fábián György tollából (Hajdú-bihari Napló, 2018. március 26., hétfő, 7. oldal):

Nagy Gábor Miklós: Gravitációs alappontok

Minden író-olvasó ember (de tán nem is függ ez a betűktől, csak mi már nem tudunk elszakadni-vonatkoztatni ettől) igyekezik valamiképp megkapaszkodni a térben. Hogy tova ne sodorja az elmálló idő. Mindez az otthonlét (persze nem a pizsamás-fogkefés fajtája…) képzetével társul Nagy Gábor Miklós – sok hűséges Napló-olvasó emlékezhet a nevére – második önálló könyvében.

Nem feltétlenül magától értetődik, hogy a világ mely táján lel az emberre az ilyesfajta otthon érzete, hol metszik egymást a koordináták akképpen, hogy az valamiféle kitüntetett helyzetet jelöljön, miközben persze leginkább belülről érint meg. Ahogyan azt a Gravitációs alappontok című kötet példázza, lehet ez egy különlegesen „feltöltött” földrajzi hely (esetünkben legfőképpen Lisszabon), de lehet egy irodalomtörténeti színtér, s akár még áttételesebben: bor, pipafüst, pékségillat.

Ezt az érzésvilágot járja be az alkotói én a címadó esszéisztikus novellában (mely a vékonyka kötetet terjedelemben uralja), sajátosan ellentmondásos helyzetére is rámutatva: mintha összegezni akarna egy igazán még ki sem bontakoztatott szépírói pályát.

Majd néhány időmértékes költeménnyel rezonál a próza gondolataira, és persze leginkább azt képviselve: a metrum – ahogy régtől fogva – ma is tartást adhat az „inneni-onnaniságban”.

Így hát – különösen, hogy most épp önmeghatározással, pályareflexióval is van dolgunk – nincs más út: írni, írni, írni kell. Legyünk épp (otthon) Estorilban, Óbudán vagy a Dósa nádor téren.

Címkék: aktuális
Szólj hozzá!

Már a könyvesboltok polcain!

2018/03/02. - írta: Szívállásjelentés

gravitacios_borito.jpgMár nem csak a webáruházban, de a nagyobb Líra-könyvesboltok polcain is megtalálható a Gravitációs alappontok című kötet!  

Budapesten a Fókusz Könyváruházban, a Hegyvidék Bevásárlóközpont Líra Könyváruházában és a Lurdy Ház Líra-Móra Könyváruházában, vidéken pedig a debreceni Líra Könyváruházban, a kecskeméti Líra Könyv- és Zeneszalonban, a nagykanizsai Kanizsa Plaza Líra-Móra Könyváruházában, a pécsi Fókusz Könyváruházban, a gyöngyösi Gyöngyház Líra Könyvesboltban, a százhalombattai Líra Könyváruházban, valamint a vecsési Market Central Líra Könyváruházában már kapható a könyv.

A kötet most 15 százalékos kedvezménnyel megrendelhető ide kattintva, a Líra webáruházában. A Bookline - ezen a linken - szintén 15 százalékos árengedményt biztosít, a Libri.hu oldalain pedig  5 százalékos árengedménnyel kapható.

Címkék: aktuális
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása