Verseddé kottázod a rügyfakadás muzsikáját.

Táncos talpad alá kócos szél hegedül.

Harmadik típusú…

2016/06/30. - írta: Szívállásjelentés

Egy február végi kedd délelőttön, úgy féltizenegy magasságában egy ufó szállt le Békásmegyeren. Nem volt nagy ufó, inkább amolyan kisebbfajta, egyszemélyes csészealj csupán. Zaj nélkül, puhán ért földet, miután megtett néhány kört két tízemeletes sorház között, üres parkolóhelyet keresve. Végül talált egy szabad helyet, óvatosan beállt, gondosan leállította az antigravitációs ionhajtóművet, és lekapcsolta a csészealj burkolatán körbefutó fényeket.

Kerülte a feltűnést, még emlékezett rá, hogy milyen felfordulást okozott a minap a Hattyú csillagképben, a Kepler-186f bolygón egy félresikerült landolása, ahol a történtek után minden bizonnyal még ötven év múlva is sokan a Bolygóközi Titkosszolgálatot sejtik majd a balul elsült mentőakció hátterében. Egyébként meg nyilván fogalma sem lehetett arról, hogy a Kepler-186f exobolygót még mifelénk is leginkább csak a Piszkéstetői Obszervatórium munkatársai hívják Kepler-186f-nek, vagy hogy a Hattyú csillagkép neve történetesen éppen Hattyú. Mert az ugye aligha valószínű, hogy néhányszáz fényévnyire tőlünk, klingoni fordításban valaha is olvashatták az ókori görög mondákat egy bizonyos Apollónról meg Zeuszról. Az meg aztán egészen bizonyos, hogy az univerzum egy más pontjáról nézve az a csillaghalmaz még véletlenül sem hattyúra hasonlít, sokkal inkább teknősbékára, kisteherautóra, esetleg betűtésztás paradicsomlevesre vagy valami egészen másra – de abba inkább most ne menjünk bele, hogy vajon egy ufónak lehet-e egyáltalán fogalma arról, hogy mi a csuda a teknősbéka, a kisteherautó, hogy a betűtésztás paradicsomlevest már ne is említsük. Mindenesetre világlátott ufóról lévén szó, anélkül, hogy bizonyosan tudnánk, ebédelt-e valaha betűtésztás paradicsomlevest a bolygóközi űrmenzán, azért a magunk részéről megelőlegezhetünk neki ennyi alapvető csillagpolgári ismeretet. Arról pedig végképp ne nyissunk vitát, meglehetősen messzire vinne ugyanis, hogy a Kepler-186f exobolygón vajon klingoni betűkből kirakva hogyan is nézhet ki a betűtészta a paradicsomlevesben, és hogy Békésszentandrás határában vajon melyik fóliasátorból szerzik be hozzá – amolyan könnyed testrablásnak álcázva – szombat éjszakánként a paradicsomot a háromfejű űrkonyhásnénik.

Csendesen és gondosan leparkolt tehát az ufó Békásmegyeren, egy hosszú, nyolc lépcsőházas tízemeletes tövében. Fémes burkolatán csillogott a februári napfény, a fölötte lévő faágakról ráhulló hó pedig gőzölögve párologott el. Meleg volt még az antigravitációs ionhajtómű a hosszú út után, és a burkolat is átmelegedhetett a térugráskor, meg persze a Föld légkörében ereszkedve. Mindenesetre az ezüstös csészealj nem keltett különösebb feltűnést a körülötte parkoló autók között ezen a február végi kedd délelőttön.

Persze nem is láthatták sokan a landolást: a környező házak lakói közül a legtöbben dolgoztak vagy iskolában voltak ilyenkor, a sorház nyugdíjas lakóinak figyelmét pedig leginkább a tegnap délutáni török sorozat kétezer-hatszáznegyvenvalahányadik epizódjának harmadik ismétlése kötötte le. Talán csak a nyugdíjas krampácsolómester, özvegy Üveghegyi Géza láthatta fél szemmel a landolást a nyolcadik emelet ötvenkettőből – ő ugyanis az erkélyen egy hokedlire rogyva próbált küzdeni a másnaposság ellen. A maga részéről a lehető legklasszikusabb módszert választotta ehhez. Néhány éve már amolyan életfilozófiaként vallotta ugyanis – és ehhez rendre és erősen tartotta is magát –, hogy a másnaposság ellen úgy tehet a legtöbbet az ember, ha nemes egyszerűséggel sosem józanodik ki. Így hát ha a nyugdíjas krampácsoló¬mester látott is valamit a landoló ufóból, egészen biztosan betudta azt az Unicum, a sör és a nagyfröccs együttes, tudatmódosító hatásának. Nem gondolta persze mindezt így végig, nem volt ugyanis abban az állapotában. Egyszerűen azt hitte, már ha egyáltalán hitt valamit, hogy csak a szeme káprázott.

A csészealj oldala halk szisszenéssel felnyílt, és kikászálódott belőle utasa. A kis szürkék közül való volt: nem egészen százhatvan centi magas, vékony testalkatú, pisze orrú, feltűnésekor fényes, ezüstszínű szabadidőruhát viselt, színes kövekkel kirakott, vastag övvel, különös ismertetőjele a feltűnően nagy, fekete szeme, hegyes álla és az apró, vékony szája. Valahogy így jellemezné őt a rendőrségi körözés, amelyről persze ezúttal szó sem lehetett, hiszen özvegy Üveghegyi Gézán kívül nem tűnt fel senkinek az ittléte. Géza bácsi pedig hiába is hívta volna a rendőröket, a különös látomást ők is betudták volna az elfogyasztott italok együttes hatásának.

Az űrhajó utasa – hogy továbbra se keltsen nagy feltűnést – a fejére szőke, konty alakú parókát erőltetett, hatalmas szemeit egy annál is hatalmasabb napszemüveggel takarta, bal karjára pedig egy piros kosarat akasztott. Kiköpött olyan volt, mint az idősödő lakótelepi dáma, aki a szürke susogósban a piacra menet nagyon, de nagyon fiatalosnak szeretne látszani. Cseppet sem tűnt tehát idegennek a lakótelepen, ahogy a vásárcsarnok felé irányította lépteit. Egy szolárium kirakatában meg is nézte a tükörképét. Elégedett volt az álcájával. Talán a szürke bőrére fért volna még rá némi alapozó, de megállapította magában, hogy az úti csomag összeállításakor összességében igen jó munkát végeztek a kollégái.

A piacon alig voltak ilyenkor, aki akart, már reggel bevásárolt, és ilyentájt éppen a tűzhely fölött állt a konyhában. Ideálisabb időpontot nem is választhatott volna a feltűnés nélküli vásárlásra. A csarnokban elidőzött a húsáruknál. Valószerűtlenül nagy napszemüvege mögül döbbenettel szemlélte a csirkefejeket és a csirkelábakat a pultban. Kiköpött olyanok, mint az a vérszomjas szaurida-népség az Alfa Centauriban, a borsónyi agyával – gondolta, majd eszébe jutott, hogy az Alfa Centaurihoz hasonlóan mostanság talán éppen ilyen csirkefejű és csirkelábú szauridák lennének a földi élet csúcsragadozói, ha úgy hatvanötmillió éve nem ér célba az a jól célzott, nagyobbacska űrkavics.

Két nyugdíjas asszony beszélgetése ütötte meg a fülét – pontosabban a füle helyét, még pontosabban azt a belső érzékszervét, valahol a homloklebenye felső harmadában, amely a telepatikus érzékelésért felelt. Gondosan fülelt, vagyis fül hiányában telepatált, és megint csak megdöbbent. Ijedten pislantott körbe, és megállapította magában, hogy a Tejútrendszer legveszélyesebbje lehet a magyar kisnyugdíjas. Míg a fél univerzum retteg ezektől a csirkelábú és csirkefejű szauridáktól az Alfa Centauriban, addig ezek a magyar kisnyugdíjas nénik nem egyszerűen megfőzik, hanem még könyörtelenül le is szopogatják a bőrt meg a húst ezekről a szaurida testrészekről. El is határozta, hogy ezt feltétlenül jelenteni fogja, és titkos javaslatot tesz arra, hogy mielőbb állítson fel egy kisnyugdíjas-légiót a Bolygóközi Antiszaurida Liga, mert csak így lehet végre egyszer és mindenkorra rendet rakni az Alfa Centauri környékén.

A halasnál is megállt egy percre, és megborzongott. Egyre kellemetlenebbül érezte magát, fogytán volt a biztonságérzete. A pisztrángok ezüstös, pikkelyes bőrét bámulta, és arra gondolt, hogy az kiköpött olyan, mint az övé. Nyelt egy nagyot, és önkéntelenül is behúzta a nyakát. Már-már a torkán érezte a halasember nagykését.

A szomszédos standnál végre megtalálta, amit keresett: burgonyát. Ezért, egészen pontosan két kiló krumpliért küldte őt ide ezen a február végi, napos szerda délelőttön a legtitkosabb küldetéssel a Bolygóközi Tudományos Nagytanács. Nemrégiben ugyanis a Kuiper-övben, a Neptunusz és a Plútó pályáján túl elfogtak egy különös, földi rádiójelet. A kódfejtőknek két hónapjukba került, mire megfejtették, hogy egy rövid, töredékes audiovizuális tartalom rejtjelezett adatcsomagját fogták el, amely arról tanúskodik, hogy egy humanoid az élettelen, vörös marsi talajban képes volt burgonyát termeszteni. Ezért küldték őt ide, titokban Békásmegyerre, hogy a vásárcsarnokban mintavételezzen bő két kilónyit a különleges gumóból, amely képes megélni a marsi talajban is, és amelyet így tanulmányozni tud majd a Bolygóközi Tudományos Nagytanács.

Szükségük is lesz rá, amikor terraformálni akarják az Alfa Centauri száraz, vörös és élettelen bolygóit. Persze csak miután a kisnyugdíjas humanoid asszonyságok légiói megsemmisítik a csirkefejű és csirkelábú szauridákat, és megfőzik őket húsleves gyanánt a vasárnapi bolygóközi térben.

 

Címkék: próza
Szólj hozzá!

22.

2016/06/30. - írta: Szívállásjelentés

Az első pipámat Lisszabonban vettem, egy kézműves, olasz Bartoli-pipát, hozzá Brüsszelben vettem portói vörösborba áztatott, német pipadohányt – és tudtam, hogy, így ez már önmagában is maga az egységes belső piac, a színtiszta, határtalan Európa. Szép, bordós-vöröses pipa az enyém, a cserjés hanga szépen erezett, öreg gyökeréből, talán Toszkána, talán Korzika napsütötte földjéből, gondosan, kézzel faragva. És bár az első pipázástól még szédültem kicsit – emlékszem, lisszaboni este volt, február elején is kora nyári idő, a Praça do Comérción, a szobor talapzatán ültem, és szívtam magamba a mediterrán város és az óceán illatát, és akkor és ott talán nem csak a pipadohány erős füstje szédített, hanem a lisszaboni este is –, de hamar ráéreztem, hogy pipára gyújtani az igazi szertartás, és hogy ehhez képest cigarettázni csak rutin, csak beidegződés, egy automatikusan rögzült mozdulatsor csupán.

Pipázni csak elmélyülten és lassan lehetséges, nem lehet például vezetés közben, sem az utcán rohanva. A pipára gyújtáshoz ugyanis leül és megterít az ember, mintha csak egy jó uzsonnához készülne. Akkurátus mozdulatokkal csippenti fel a dohányt, és tömi a pipába, majd akkurátusan gyújtja meg, apró, óvatos szippantásokkal, és csakis gyufával. A pipázás folyamatos odafigyelést és koncentrációt igényel, elmélyült, lassú és fegyelmezett szippantásokat – nem a cigarettások olykor gyors és ideges mozdulatait –, hogy a dohány mindig éppen úgy és annyira izzék, és éppen olyan hőmérsékletű és intenzitású legyen benne a parázs, amekkora mellett a legszebb aromáit ki tudja adni a pipafüst.

Pipázni a mindennapok ünnepe, a félórás-órás szünet a napban, a lehiggadás, az elemelkedés és a türelem szertartása. A pipafüst egyszerre felemel és kiragad a zaklatott térből és a rohanó időből, lebegtet kissé, miközben mégis kristálytiszta gondolkodásra sarkall. Segít egy darabidőre szünetet tartani és talán megállítani is a múló időt. Segít, hogy a valóság őrült forgatagában megtalálja az ember a maga belső gravitációs alappontját, ahol ha csak egy pipatömésnyi időre is, de meg tud állni, biztosan és két lábbal a földön, és a hétköznapok szédületében is tiszta fejjel tudja látni önmagát és a világot maga körül. Pipázni olyan, mintha csak jógázna az ember – de kétségkívül kényelmesebb.

Kell ez a szertartás, kell a pipázás ünnepélyessége és ez a félórás, meditatív szünet, különösen akkor, amikor nap mint nap folyamatosan lüktet körülötted a város, és amikor folyamatosan szédüli az ember a város ritmusát.

Címkék: gravitációs
Szólj hozzá!

21.

2016/06/29. - írta: Szívállásjelentés

A parafadugó alatt, az öblös zöld üvegben rejtező, igazi portói pontosan az a bor, amivel egy jó vacsora után olyan átkozottul jól tud esni kiülni a teraszra, ami az óceánra néz, vagy csak az esti városra, magasan a háztetők felett, és rágyújtani, de nem cigarettára persze, hanem egy jó pipára. Mert pipázni szertartást jelent.

Alig múlhattam húszéves, amikor rendszeresen és szertartásosan cigarettáztam, vagy legalábbis szerettem, volna azt hinni, hogy milyen mélyen szertartásos maga a mozdulat, a gyufa sercentése, és szertartás az is, ha elgondolkodva és ábrándos arccal, már-már sóhajtva fújom ki egészen lassan a füstöt. Gondosan ügyeltem persze, hogy még véletlenül se tüdőzzem le, és azért, hogy a dohányzás tényleg maradjon annak, aminek szántam: szertartásnak, mindig csak jó és drága cigarettákat szívtam, Dunhillt és Davidoffot talán. A cigarettázás szeretete aztán máig megmaradt: bár már sosem szívom, de van egy pillanat, amit ma is nagyon szeretek. Éppen a rágyújtás pillanata ez, az a néhány röpke másodperc, amikor először kap bele a láng a cigarettapapír szélébe és először izzik fel a sodrott dohány. Ennek az egy pillanatnak van ugyanis egy különös illata, ami egészen hamar elillan, mintha sosem lett volna, amint gomolyogni kezd és kesernyéssé lesz a cigarettafüst, de ezt a pillanatnyi illatot, a rágyújtás illatát ma is keresem.

Címkék: gravitációs
Szólj hozzá!

20.

2016/06/28. - írta: Szívállásjelentés

Nincs olyan, hogy ne jutna eszembe az olykor kétszázéves dél-portugál paratölgyek pőre szomorúsága, amikor bort bontok éppen, és a parafadugó csak nehezen akarja megadni magát. Makacskodik még, talán ragaszkodna ő is a szőlőből érlelt nedűhöz, vagy csak megszolgálja, amiért készült, és védi, amíg csak bírja az üvegbe zárt kincset, aztán végül enged a dugóhúzó erejének és vele a szomjamnak, és előbb kicsit nyikorogva, majd önmagát végképp megadva, halk pukkanással hagyja el a borosüveg nyakát.

Olyan nagyon szomorú látványt nyújtanak a paratölgyligetek Lisszabontól délre, úton Algarve felé, az autópálya mentén, a dombok oldalában. A törzsük felkopaszítva embermagasságig, vagy talán egy kicsit még föntebb is, amíg a dolgos kéz elér, megfosztva e fákat a kérgüktől. Embermagasságig vöröslik a frissen fosztott paratölgyek pőre törzse, afölött – egy képzeletben egészen pontosan meghúzható vonaltól felfelé – maradt csak meg a szürkésfekete kéreg. Állnak a pőre paratölgyek, egymástól alig ligetes távolban, mégis olyan nagyon egyedül, már-már megalázottan, és Kolontár házai jutnak eszembe róluk, ahol a házfalakon pontosan látszott a vöröslő sávból – igen, minden egyes ház falán, egy magasságig –, hogy meddig is ért a szörnyű, iszapos áradat.

Úgy tartják, hogy egy-egy paratölgy akár kétszázötven évig is elélhet, a törzséről pedig – szigorúan a huszonötödik év után – kilencévente hántható le újra és újra a kéreg. Kilenc hosszú éven át növeszt új kérget a vörös törzsre – mintha csak új hámot növesztene az eleven, nyúzott sebre –, aztán kilencévente újra és újra a saját testéből ad parafát, dugónak.

Címkék: gravitációs
Szólj hozzá!

19.

2016/06/27. - írta: Szívállásjelentés

Carne de Porco à Alentejana. Így hívják azt a hagyományos portugál egytálételt, amiről a leginkább a mi pörköltünk jut az eszembe. Gondosan egyenletes kockára vágott és egy éjszakán át pácolt sertéshúst pirítanak meg apróra vágott hagymán – itt még a hagyma is annyira más –, néhány gerezd fokhagymán és aprított paradicsomon, sóval, borssal és hogy színe legyen, egy teáskanálnyi pirospaprikával fűszerezik, majd fehérborral felöntik és párolják. Amikor pedig már szinte teljesen puhára főtt a hús, amikor már az illatok és a színek is olyan nagyszerűen összeállnak, ízbeli összhangzattanból színjeles produkcióként, mint ahogyan egy nagyzenekarban a finom szólamok teszik teljessé és katartikus erejűvé a szimfóniát, akkor a főzés utolsó néhány percére, amolyan grand fináléként frissen vágott petrezselymet és apró kagylót kevernek bele.

Lisszabonban leginkább ezt eszem, vagy grillezett kardhalat friss, vegyes salátával a Bairro Alto macskaköves sikátorainak vagy a Rossio és a Praça do Comérció közötti utcák apró éttermeinek valamelyikében, ahol furcsa halak és rákok várnak türelemmel és némán a sorsukra az akváriumokban, vagy hevernek már bevégeztetve, de szemmel láthatóan frissen egy-egy nagy tálcányi jégen. Egyszerű, csempézett falak közt, kockás abrosz mellett ebédelek, hozzá észak-portugál vinho verdét kérek, szó szerinti fordításban zöld bort, ami persze a nevével ellentétben minden, csak éppen zöld nem, fehér, vörös vagy éppen rozé viszont egyaránt lehet. De mindenképpen fiatal bor ez, zöldfülű még, nemrég palackozott, friss, könnyű és szénsavas. Egészen más műfaj, mint az éveken át parafadugós palackban érlelt, édes, nehéz és erős vintage portói.

Címkék: gravitációs
Szólj hozzá!

18.

2016/06/26. - írta: Szívállásjelentés

A legnagyszerűbb olvasói visszajelzést – vagy mondhatnám úgy is: a legnagyobb írói sikeremet – is a vörösboros marhapörköltnek köszönhetem. A lapnál, ahol dolgoztam, a hétvégi számban jelent meg egy rövid jegyzetem – könnyed, rövid hétvégi írás, semmi komoly, inkább csak egy futó érzés, Krúdy hangulatában, nem több, mint egy jóleső sóhajtás szavakba öntve – arról, hogy hogyan is készül a marhapörkölt, hogy hogyan kell érzéssel apró kockákra vágni a hagymát; hogy mikor megy bele a pirospaprika, a kömény és a bors, és arról az apró titokról, hogy a vörösbor mellé mindig kell tenni bele három szem szegfűszeget. Nem többet és nem kevesebbet, egészen pontosan három szemet, ami kiemeli a bor ízének rejtett árnyalatait. (Az ismert fotós, T. például arra esküszik, hogy inkább őrölt kávé kell bele, éppen egy kávéskanálnyi csupán. Erről egyszer egy állófogadáson beszélgettünk, fent a Várban, a Dunára néző teraszon – ahol a vonósnégyes éppen Haydn-t játszott talán –, elmélyülten a marhapörkölt fölött, ami nem volt vörösboros ugyan, de harmonikus volt és puha, és Haydn, egy pohár Cabernet Sauvignon és a juhtúrós sztrapacska mellé igazán jól esett a május eleji délidőben.)

Ekkoriban, mármint a marhapörkös jegyzet megjelenése környékén találták ki a lapnál – csak hogy a nap mint nap olvasott nevek mellé arcokat is tudjon társítani a Nyájas Olvasó –, hogy a szerző portréfotóját is odanyomtatják a jegyzetek, kommentárok és más szubjektív írások mellé. Így hát én is ott mosolyogtam iniciálé gyanánt a vasárnapi szám harmadik oldalán, a marhapörköltös jegyzet mellett, ami komoly írásműnek semmiképpen sem volt nevezhető, de azt hiszem, lehetett benne egy sóhajtásnyi szépirodalom, egy futó hangulat, amitől akkor és ott, egy napsütéses vasárnap délelőttön – amíg rá nem pucolta a krumplit az ember – talán jól esett elolvasni.

Én igazán csak némi kenyeret és húsz deka párizsit szerettem volna venni ezen a vasárnap délelőttön a sarki ábécében, mire a felvágottas pultnál a boltos hölgy – akivel korábban soha egy szót sem váltottam – rám mosolygott, és csak annyit mondott: szerkesztő úr, abból inkább ne tessék vinni, az már nem friss…

Soha ekkora irodalmi siker nem talált meg több, és soha ilyen jól olvasói visszajelzés nem esett még nekem – azóta sem, pedig legalább tizenöt éve már ennek –, mint akkor és ott ez az apró, őszinte gesztus, a boltos hölgy e figyelmessége a vasárnapi jegyzetemre.

Címkék: gravitációs
Szólj hozzá!

17.

2016/06/25. - írta: Szívállásjelentés

Biztos támaszt és állandó igazodási pontot tud adni az időmérték. Tartást ad a versnek és tartást ad a verselőnek is. Beleborzongok, ha arra gondolok, milyen tartás és micsoda belső erő kellett Radnótinak ahhoz, hogy gyönyörű és pontos metrumokkal írjon, ott, a földi pokolban, sort sor alá tapogatva. És hogy ezt a belső erőt és tartást az élni akaráson túl talán éppen maga a klasszikus versforma, a hexameter nyújtotta menedék adta.

Azt gondolná az ember, hogy időmértékes verset írni matekozás, ahol folyamatosan számolni kell, meg méricskélni a verslábak hosszát, és ösztönös, belülről jövő, ihletett írás helyett mértani pontossággal szerkeszteni a verssorokat. Pedig sokkal inkább valamiféle ihletett kirakósdi ez, ösztönös játék, semmint versmérnöki munka, azt gondolom.

Nem sok élőbeszéd-közelibb klasszikus versforma van, mint a magyar hexameter. Ha ösztönösen és belülről jönnek a verssorok, nem kell megerőszakolni a hosszú magánhangzókat, magától lesz meg a hat versláb, és magától lesz egészen véletlenül éppen tá-ti-ti, vagyis daktilus az ötödik. Valahogyan éppen így jön ki, és kész. Emlékszem, egyszer F.-fel, a költővel beszélgettünk erről, meg arról, hogy az egyik kötete éppen egy időmértékes verssel indul, mire F. annyit mondott: …és igen, ez volt életem első hexameterje. Tette pedig mindezt egy spontaneitásában is hibátlan hexameterben megfogalmazva…

Annak idején úgy éreztem, hogy egy statisztikakönyvet is át tudnék írni a matematika tudományához mérten tökéletesen pontos hexameterekbe vagy disztichonokba – mintha valamiféle világrengető varázserőt adott volna az időmértékes verselés képessége. És hányszor, de hányszor eljátszottam a gondolattal, hogy szakácskönyvet írjak szép, magyar hexameterekben, ahol is a vörösboros marhapörkölt receptje valahogy így indulna: Hallgasd csak, hogy sercen az apró hagyma a zsíron, / s míg üvegesre pirítod, vágjad a paprikakockát…

Címkék: gravitációs
Szólj hozzá!

16.

2016/06/24. - írta: Szívállásjelentés

És a dallamok egyre biztosabb verslábakon jöttek, sorra, egymás után. Ti-tá, ti-tá, ti-tá – visszhangozták kezdetben a jambusok a szív dobogását, vagy tá-ti módra, öregesen bicegtek és sántikáltak, mint egy vidéki színtársulat nyugdíjas másodhegedűsei: a trocheusok. Néha volt, hogy kacagva csúfolódtak a tá-ti-ti-táikkal a choriambusok a határozott léptű, komoly spondeusokon. De a párás, őszi reggeleken mindig a daktilusok táncot lejtő ritmusára szólaltak meg körkörös dallamukkal a valcerek.

Egyenesen szentségtörésnek tartottam volna ekkoriban számítógépen verset írni. Ezt a bizonyos hegedűszót csak tollal, sőt, leginkább csak tussal szabadott kottázni, esetleg az írógép kattoghatta még a verssorok ritmusát. Egyfajta szertartás volt verset írni: kicsit lázas másállapot, kicsit az áldozás és az áhítat hagyománya, kicsit talán régies konfirmáció, amelybe nem fért bele az, hogy holmi szívtelen processzorok rideg bitekre bontsák annak a hegedűnek a dallamát. Kicsit talán úgy volt ez, mint a lézerlemezekkel: már nem sercegett és nem ugrott rajtuk a tű, de valahol éppen a lélek veszett el a fekete bakelitekhez képest a túlontúl sterilizált hangban.

Aztán rájöttem persze, hogy nem megszentségtelenítés az, amit a processzor művel a számítógépre írt verssorokkal. Kottáz ő is – csak tovább kottázza annak a bizonyos hegedűnek a dallamát. A karaktereket, a betűket, sőt: a sokat mondó gondolatjeleket és a szüneteket is elemeire bontja és a kettes számrendszerbe ülteti át, egyesekké és nullákká, tulajdonképpen csupa tikké és tákká alakítva a vers sorait. Mintha csak morzejelként továbbítaná a hegedű minden egyes hangját a merevlemezre. A túloldalon pedig, amikor a vers kijön a nyomtatóból, ezek az egyesek és a nullák megint betűkké, aztán a betűk hangokká, végül dallammá és ritmussá állna össze. És a sorok közül – persze csak ha jól kottázta az ember – nem vész el az a bizonyos hegedűmuzsika.

Olyan jó lenne megnézni egyszer, hogy a kettes számrendszerre bontva vajon milyen ritmusképletet adhatnak ki a Hetedik ecloga gyönyörű hexametereinek daktilusai és spondeusai…

Címkék: gravitációs
Szólj hozzá!

Néhány megsárgult lap...

2016/06/23. - írta: Szívállásjelentés

fmg.jpg
Hogy mire nem bukkan az ember a könyvespolc átrendezésekor... Talán az első nyomtatásban megjelent verseim - de legalábbis az elsők közül valók -, két vers a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium 1993/94-es tanévéről szóló értesítőjében, időszámításunk előttről, még 17-18 éves koromból. A versek irodalmi értéke persze erősen vitatható, de mentségükre legyen mondva, hogy legalább a versformát tekintve - és néhány döccenéstől, meg egy kósza, plusz verslábtól eltekintve - viszonylag pontos disztichonok.

Az első verset a gimnázium főbejáratnál, a Fazekas Mihály-dombormű koszorúzásánál szavalták el, a másodikat pedig a ballagásunkon - már nem emlékszem, ki mondta, de úgy rémlik, hogy nem én, az elsőt legalábbis biztosan nem, és hogy nagyon furcsa volt hallani egy-egy ünnepségen a saját versemet. Mindenesetre megtisztelő volt mindez abban az iskolában, ahol Tóth Árpád tanult és Kiss Tamás tanított egykoron...


Fazekas Mihály emlékezetére

Hol van olyan költő, ma ki császárok seregében
  Végigharcolná zord Keletet s Nyugatot,
Menne Napóleonokra, vagy éppen a bősz török ellen,
  S harci babér lenne szent neki minden előtt,
Mégis jó humanizmusa folytán vérontást nem akarna,
  Inkább otthagyná a lovagéletet is?

Hol van olyan jó férfi, akit ha a Moldvavidék szép
  Asszonya csábitana, ellent állna neki?
És ha az északi táj hidegében a szőke flamand lány,
  Ámeli lángot gyújt, és porig ég a szive,
Hallva az otthoni szót: hazahívja a "Kálvini Róma",
  Kedvese képével szívében hazatér?

Hol van olyan polgár, ki e város gazdagodását
  Úgy viselé a szivén, s tenne azért sokakat,
S messzi vidékeken élve, bejárva öregbitené az
  Ősi szülőváros jó hírét, a nevét?
És ki szerez neki annyi dicsőséget, koszorút ma?
  Él olyan ember még! Sajnos más ez a kor...

 

Végezetül, befejezésképpen...

Némán áll a katedra, elárvulnak ma a termek
  s búcsút intenek e fáradtsárga falak.
Tétova csengőszó fut a hosszu, üres folyosókon:
  minket szólitana. Nem riadóztat e hang
már felelésre, de túl ama tölgykapun és falakon még
  álmunkban sokszor kondul a régi kolomp.
Feldiszitett lépcsőkorlátok közt tovatűnik,
  elhal a bongása, úr lesz rajta a Csend.
Itt állunk egyedűl az arénában, s az a sok kéz,
  mely százszor segitett, és úgy támogatott,
ünneplőruha-ujjból árván lóg a világba,
  nem kínozza a toll, nem fedi kréta pora.
Matrózgallérral, nyakkendővel keretezve
  csak csupa ünnepi arc, jól fésült frizura.
Vastag púder alatt kusza gondolatok kavarognak:
  százezer emlékkép, kis mozaikdarabok.
Óh, amiként kisgyermeki szemmel néztük e sárga
  biztonságos erőd égbevesző falait,
s évek folytán érthettük igazán meg a bölcset:
  míly' iszonyúan erős vár a Tudás-palota!
Mintha a boltíves kapu visszaköszönne nekünk már:
  most, mai szemmel nincs oly' magasan a kilincs,
mint ahogyan legelőször tűnt, átlépve az ajtón;
  - megszeppent kölykök - félve e grádicsokon.
Hányszor bámultunk kifelé a hatalmas üvegfal-
  ablakokon, s az esőt néztük az óra helyett,
és a szabadságot csak a tízperc adta, s a szűkös,
  tűzfal-övezte, poros, ám szép udvari tér.
Nézd: a terem telehintve szirommal, az illata bódít!
  Feldíszítve egész másak a zöld fapadok.
Még az öreg táblán sem sok ma a képlet, az évszám,
  s tarka virágkoszorú nyílik a kréta helyén.
És most itt állunk, a tudás vértjét viselők, vén,
  jól képzett katonák a bevetések előtt,
készen a harcra, mi ránk vár: élesben megy a játszma
  hétfőtől. Riadó! Megnyílik e kapu,
s szertefutunk a nagy Élet harcterein csatakészen.
  Felsorakozva a had: frontra menet bucsuzó.
Büszkén néznek most a tanárurak és a tanárnők,
  mint Hunyadik, seregük harcedzett sorait.
Elhagyjuk ma a várat, e biztonságos erődöt,
  és a gyerekkori lét messze marad ezután.
Így miutánunk lám, becsukódik a várkapu végleg:
  ég veled, édeni kor, ég Veled, óh, Fazekas!
Némán áll a katedra, elárvulnak ma a termek,
  s búcsút intenek e fáradt, sárga falak...

Címkék: aktuális
Szólj hozzá!

15.

2016/06/23. - írta: Szívállásjelentés

Még nem lehettem több huszonegy évesnél, és nem volt nap, hogy ne hallottam volna azt a bizonyos magányos hegedűszót. Különös hegedű volt az, talán cselló is lehetett olykor, mélyebb és szomorúbb regisztereken szólaltatva meg a szív húrjait. Nem volt édes és nem volt andalító, szomorú zene volt inkább, és magába forduló. Krúdy gordonkájának szavát hallottam, azt hiszem.

Később is szólt persze ez a hegedűmuzsika, de ritkábban már, leginkább ősszel, úton és reggeleken. És néha egy fekete zongora szólt, mintha csak Chopint játszott volna egy láthatatlan muzsikus. Olyan árva és olyan átható zongoraszó, amilyet talán csak Zelazowa Wolában hallani, ahol az alacsony, fehér ház körül, a hatalmas parkban az évszázados gesztenyefák tenyérnyi levelei is Chopin muzsikáját játsszák a szélben.

Nem képzelgés volt ez a halk zeneszó, és nem is a fejemben szólt, inkább csak a lelki füleimmel hallottam – már amennyire lelki fülei, mint olyanok lehetnek az embernek –, mert valahol a szívben szólt és visszhangzott ez a hegedűmuzsika, és a bal kamra hátsó falának húrjain vetett különös hullámokat. Saint-Exupéry-t kölcsönözve tudtam, valami különös bizonyossággal voltam tisztában vele, hogy jól csak a szívével hall az ember, és hogy ami igazán lényeges, az a fülnek hallhatatlan.

Szólt ez a hegedűszó, ez a cselló vagy a fekete zongora – de mindig csak egyetlen hangszer hangja hallatszott. Illatokat keltett életre, olykor színeket szült és hangulatokat ringatott. Aztán ezek az illatok és színek és hangulatok egy furcsa kirakósban verssorokká álltak össze. Mintha csak verssé kottáztam volna ezt a különös muzsikát, egyszerre dallama és ritmusa lett az egymás után rakott szavaknak. A papírra vetett sorok közül pedig halkan bár, de sokáig és messzire hallatszott annak a hegedűnek a dallama.

Címkék: gravitációs
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása